Üretim Veri Toplama Sistemleri

üretim veri toplama sistemleri, üretim veri toplama, üretim veri toplama sistemi, üretimde verileri toplama

Üretim Veri Toplama Sistemleri

Otomatik ve manuel olarak ayrılan üretim veri toplama sistemleri veya yazılımları otomasyonel olarak fabrika, atölyenizdeki üretimi izleyerek makinelerden aldığı verileri toplar ve yöneticiye raporlar.

Gerçek Zamanlı Üretim Verilerinin Otomatik Olarak Toplanması

Üretim katından gelen ham verilerin tüm üretim raporlarının temelini oluşturduğunu düşünürsek, şirketlerin bu verileri toplarken olası eksiklikleri ortadan kaldırması gerekir. Otomatik üretim veri toplama sistemleri bu konuda yardımcı olur.

Kurumsal kaynak planlaması (ERP) ve üretim yönetim sistemleri (MES) dahil olmak üzere işinizi yürütmek için kullandığınız yazılım sistemleri, atölyeden toplanan üretim verilerine dayanır. Çoğu durumda, bu veriler elle toplanır ve bir operatör tarafından sisteme girilir.
Elle toplanan verilerle ilgili üç yaygın sorun; zamansızlık, yanlışlık ve yanlılıktır. Bu ham verilerin, sonraki tüm üretim raporlarının temelini oluşturduğunu ve bu raporlara dayanarak önemli kararlar aldığını göz önünde bulundurarak, ilk veri toplama ile ilgili herhangi bir sorun, işletmeniz üzerinde olumsuz bir etki yaratan bir dalgalanma etkisi oluşturabilir.

Manuel Üretim Veri Toplama Sistemleri

Tipik bir senaryoda, manuel olarak toplanan üretim verileri, sadece vardiya veya işin sonunda olduğu gibi önceden belirlenmiş zamanlarda sisteme girilir. Veriler daha sonra raporlar halinde sunulur ve analiz için kullanılır.
Uzun süreli analizler için, verileri genellikle görüntülendikten sonra görüntülemek yeterlidir. Bununla birlikte, fabrika zemini dinamik bir ortamdır ve gerçeklerden sonra ne olduğunu bilmek üretkenliğe zarar verebilir.
Manuel üretimde veri toplama sistemleri olarak girilen verilerde eksiklik olabilir. Bunun nedeni, gerçek veri girişi görevinin genellikle diğer birçok sorumluluğu olan birine düşmesidir. Genel olarak konuşmak gerekirse, veri girişi sık sık mümkün olduğu kadar uzun süren sıkıcı bir görevdir. Ham verilerin sisteme girilmeden önce günler olmasa da saatlerce beklemesi muhtemel olabilir. Sonuç olarak, raporlar en son verileri göstermez. Çoğu zaman veriler önce ve sonra sisteme girilir – bazen ilk başta bunu kaydeden kişiden farklı bir kişi tarafından yazılmalıdır. Tipografik ve transkripsiyon hataları yaygındır. Bu hatalar veri kümesinin bir parçası haline geldiğinde, ortaya çıkan raporların şüphelenmesini sağlayarak, tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması zorlaşır. Bu sebeple otomasyonel olarak üretim veri toplama sistemlerine ihtiyaç ortaya çıkmıştır.

Otomatik Üretim Veri Toplama Sistemleri

Üretim veri toplama sistemleri sayesinde hata payı en aza inmiştir ve veriler çok daha sağlıklı sonuçlar çıkartmaktadır. Üretim verilerini otomatik olarak toplamak, bu sorunları ortadan kaldırmakta yardımcı olacaktır. Birkaç farklı makine ve kontrol cihazınız varsa, üçüncü taraf bir yazılım entegre edilmesi gereken birkaç farklı veri toplama sistemine ihtiyacınız olacaktır. Birçok tescilli toplama sistemi, özel bir seri ağ ve istemci yazılımı gerektirir.

Otomatik üretim veri toplama sistemleri yazılımı artık raporları dağıtmak için veri ve e-postaları görüntülemek ve değiştirmek için bir Web tarayıcısı kullanabilir. Bu, iş yoğunluğuna yoğun bakım gerektiren istemci yazılımı yükleme ihtiyacını ortadan kaldırdı. Veri tabanı üreticileri, çeşitli veri tabanlarında ve dışında veri almak için Yapılandırılmış Sorgulama Dilini (SQL) benimsemiştir. Bu, farklı yazılım paketlerinin verileri paylaşmasını kolaylaştırır ve SQL tabanlı veri toplama sisteminin MES ve ERP yazılımına veri sağlamasına olanak tanır.
Ayrıca, Microsoft® ve 150’den fazla otomasyon tedarikçisi bir araya gelerek farklı cihazların birlikte çalışmasını sağlayan OLE Proses Kontrolü (OPC) olarak adlandırılan bir dizi standart geliştirmiştir.

Otomasyonel olarak üretim veri toplama sistemlerinin en büyük zorluklarından biri, farklı türde ekipmanlarla iletişim kurmanın bir yolunu bulmaktı. Günümüzde iletişim protokollerinin olgunlaşması ve yaygın kullanımı, ham verileri birçok özel kontrolör, programlanabilir mantık kontrolörü (PLC) ve diğer cihazların içine ve dışına taşıma araçlarını sağlamıştır.
Son olarak, denetleyici üreticileri tarafından OPC Veri Erişimi Spesifikasyonu‘nun benimsenmesi, çok satıcılı sistemlerde birlikte çalışabilirliği sağlamıştır. Sertifika almak için OPC cihazları bir dizi uyumluluk testini geçmelidir.

OPC’den önceki endüstriyel otomasyon dünyasında, her üreticinin kendi denetleyicilerinin Windows® ile iletişim kurmasını sağlamak için kendi özel sürücülerini yazması gerekiyordu. Çeşitli denetleyicilerle iletişim kurması gereken herhangi bir veri toplama sistemi, her denetleyici için bir sürücüye sahip olmak zorundaydı. Üreticiler koordine edilmedi ve denetleyici sürücülerinin birçoğu birbiri ile çakıştı. Windows’ta Microsoft’un OLE teknolojisine OPC spesifikasyonu eklenmesi, otomasyon üreticilerinin veri iletişimi yöntemini standart hale getiren, Windows uyumlu olmayan sürücüler oluşturmasına izin verdi.

üretim veri toplama sistemleri özellikleri, veri toplama özellikleri, fabrika verileri toplama,

Üretim Veri Toplama Sistemlerinin Özellikleri

Modern bir üretimde veri toplama sistemleri, bir veri kaydedici, bir işlem yöneticisi, bir veritabanı ve bir rapor oluşturucu içerir. Bu programlar tipik olarak tek bir sunucu üzerinde birlikte çalışır. Bazı yapılandırmaların veritabanı ayrı bir sunucu üzerinde çalışır.
İki istemci bölümü raporları ve bir Web tarayıcısını almak için bir e-posta istemcisinden oluşur. Tarayıcı, sisteme ön uç görevi yapar ve gerçek zamanlı verileri, kurulum, bakım, güvenlik erişimi ve benzerlerini görüntülemek için kullanılır.

Veri kaydedici

Veri kaydedici, üretim verilerini toplayan ve veri tabanına koyan bir programdır. Üretim veri toplama sistemleri tarafından iki farklı veri kayıt yöntemi kullanılabilir: dağıtılmış veri kaydediciler ve merkezi veri kaydediciler.
Dağıtılmış bir sistemde, her makineye bir veri kaydedici kurulur. Veri kaydedici, üretim verilerini doğrudan makineden toplar, bellekte saklar ve periyodik olarak veri havuzuna (genellikle bir veri tabanına) gönderir. Bir ağ kesintisi durumunda, yerleşik veri kaydedici ağ kapatılırken üretim bilgilerini makineden toplamaya devam edebilir ve daha sonra ağ geldiğinde veri tabanını geri doldurabilir.
Merkezi bir sistemde, bir veri kaydedici sürekli olarak her bir üretim makinesini yoklar. Sistem Ethernet hızlarında çalıştığından, üretim makinesinden gelen veriler gerçek zamanlı olarak birkaç saniye içinde görüntülenebilir. Makine, her yoklama döngüsü sırasında en yeni veri öğelerinden (etiketler denir) yalnızca birkaçını geçirmelidir. Üretim makinesindeki denetleyicinin verileri depolaması ve düzenlemesi gerekmediğinden, etiketleri sağlamak için varolan denetimleri değiştirmek basit bir meseledir. Bir elektrik kesintisi olursa, veriler kaybolur. Üretim veri toplama sistemleri açısından veri kaydedici aşaması oldukça önemlidir.

İşlem Yöneticisi

İşlem yöneticisi, ham veriyi veri kaydediciden alır, ayrıştırır, üzerinde işlem yapar ve veri tabanına kaydeder.

Veritabanı

Veri tabanı, tüm üretim bilgilerini saklar ve rapor oluşturucuyu ve Web tarayıcısının ön ucunu besler. Bir SQL veri tabanı, diğer yazılımlara ve diğer yazılımlardan veri transferini kolaylaştırır. Veri toplama sistemi için veri tabanı, aynı anda birden fazla kullanıcıyı işleyebilmeli ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda büyümek için ölçeklenebilir olmalıdır.

Rapor Oluşturucu

Rapor üreticisi, veri tabanındaki bilgilerden tablo ve grafik raporları oluşturmanıza olanak tanır. Raporlar tipik olarak verileri tarih aralığı, vardiya, makine, takım / parça ve / veya operatöre göre görüntülemek için yapılandırılabilir. Örneğin, makinelerinizin dördü için, beş seçilmiş operatör tarafından çalıştırılan 10 özel parça oluştururken üçüncü vardiyada üretim verilerini gösteren bir raporun olmasını isteyebilirsiniz. Bu raporlar yapılandırıldıktan sonra, ayarları yeni rapor olarak kaydedebilirsiniz.
Rapor üreticisi ayrıca rapor dağıtımını da kontrol eder. Raporlar genellikle bir yazıcıya gönderilebilir, seçtiğiniz herhangi bir alıcıya e-posta ile gönderilebilir ve ağınıza uygun erişime sahip herkes tarafından bir Web tarayıcısında görüntülenebilecek HTML belgeleri olarak gönderilebilir.
Ayrıca raporlar dağıtıldığı zaman rapor üreteci zamanlamaları. Örneğin, rapor jeneratörünü bir önceki günün üretim raporunu her sabah ağınıza yayınlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Dağıtım planını kurduktan sonra, rapor oluşturucu otomatik olarak raporları oluşturur ve dağıtır. Raporlar, üretim veri toplama sistemleri nin yönetici tarafından görünün yüzüdür. Bu sebeple oldukça basit bir arayüze sahip olması ve net sonuçlar verilmesi oldukça önem arz etmektedir.

Toplanan Veriler

Operasyonunuz hakkında çok fazla bilgi edinebilirsiniz, her bir makineden veya satırdan sadece üç veri veya veri etiketi toplayabilirsiniz: parça sayısı, makine durumu ve arıza süresine karşılık gelen bir hata kodu.

Parça Sayısı

Doğru parça sayımı toplanması görünebileceği kadar basit değildir. İşlem yöneticisi veri kaydediciden bir sayı aldığında, onu önceki seçim döngüsünden toplanan sayaç değeriyle karşılaştırmalıdır.
Gelişmiş sistemler, sayacın makine operatörü tarafından manuel olarak değiştirilip değiştirilmediğini, yeni bir iş başlatıldığı için sıfırlandığını veya maksimum değere ulaştığı için devirip yuvarlanmadığını belirlemek için hem mevcut hem de önceki sayaç değerlerini üçüncü bir gizli, kaydedilemez sayacıyla karşılaştırır. Üç sayacı çeşitli algoritmalarla çalıştırarak, işlem yöneticisi, bu bilgiyi saçılma verilerini önlemek için veritabanına nasıl yerleştirileceğine doğru karar verebilir.

Makine Durumu

Makine durumu makinenin mevcut durumudur. Tipik durumlar; çalışıyor, boşta, planlanmamış, aşağı planlı, değiştir / kur ve çevrimdışı.
İşlem yöneticisi sürekli makine durumunu izler ve geçen süreyi buna göre kaydeder. İşlem yöneticisi, her bir saniyeyi bu durumlardan birine kaydeder ve bir grafik özeti sağlar.

Hata Kodları

Kesinti süresini takip etmenin en etkili yolu, bir makine durduğunda veri kaydedicisinin bir hata kodu toplamasıdır. Bu hata kodları, makine üzerindeki denetleyici tarafından otomatik olarak oluşturulabilir veya makine operatörü tarafından manuel olarak seçilen bir kesinti nedenleri listesine karşılık gelebilir.

Hata kodu

işlem yöneticisi tarafından veritabanına yerleştirilir ve veritabanındaki her makine için özel olarak oluşturulan bir arama tablosuyla karşılaştırılır. Hata mesajı yerine hata kodu kullanmak ağ trafiğini en aza indirir.
Hata kodunu, her bir makineye özgü bir arama tablosuna göre karşılaştırarak, her makine tipi için farklı bir kesinti nedenleri kümesi oluşturabilirsiniz. Bu şekilde, her bir makine için anlamlı olan küçük bir dizi özel aksama nedenleri oluşturabilirsiniz

Diğer veri

Makineye veya hatta bağlı olarak, sıcaklık, basınç, kuvvet ve diğer işlem parametreleri gibi veriler de toplanabilir. Tipik olarak, bu tip veriler, bir zaman ve tarih damgası ile birlikte saklanır ve belirli bir zaman periyodu boyunca bir rapor halinde bir rapor formu haline getirilebilir. Elde edilebilen tüm verilerin analiz edilerek ayrıştırması üretim veri toplama sistemlerini oluşturur.

Üretimde Toplanan Verilerin Uygulanması

Toplanan üretim bilgileri ERP ve MES sistemlerine aktarılabilir. Zamanlayıcılar, işlerin ne zaman bitirileceğini ve makinelerin ne zaman kullanılacağını doğru bir şekilde tahmin etmek için sistemi kullanabilir. Üretim sayıları ve verimleri rapor haline getirilebilir ve dağıtılabilir.

oee, genel ekipman etkinliği, oee nedir,

Genel Ekipman Etkinliği – OEE

Verilerle oluşturulabilen en önemli metriklerden biri genel ekipman etkinliğidir (OEE) Bu, gerçek ekipman çıktısının teorik maksimum değerine oranını gösteren basit bir yüzdedir. Ekipman mevcudiyetinde OEE faktörleri, hız performansı ve kalite ve makinelerdeki ve üretimdeki tüm üretim kayıplarının ölçülebilmesi esasına dayanmaktadır. Genel ekipman etkinliği üretim veri toplama sistemlerinin olmazsa olmazlarıdır.

OEE basit bir formül kullanılarak hesaplanır:

OEE = Kullanılabilirlik x Performans x Kalite

Durumu plansız kesintiler, kayıplar için hesaplar. Mevcut makinenin çalışma süresi, toplam kullanılabilir süreye bölünür. Öğle tatili gibi planlanan aksama olayları OEE hesaplamasının bir parçası değildir ve etkilemez.

Hız kaybı için performans hesapları. Ölçüm periyodu boyunca üretilen parça sayısının (vardiya, gün, vb.), Makine veya işlem mümkün olan en yüksek hızda koşması halinde üretilebilecek teorik maksimum parça sayısına oranına eşittir.

Kalite, iyi parçaların üretilen toplam parçalara oranıdır.

Öğle yemeği için 30 dakika ve iki 15 dakikalık molalar ile sekiz saatlik vardiya sırasında, bir makine maksimum 7 saat (420 dakika) kullanılabilirliğe sahiptir. Kullanılabilirlik şu şekilde hesaplanır:
Kullanılabilirlik= 338 dakika / 420 dakika = % 80
Tam hızda çalışan makine saatte 6000 parça üretebilir (veya dakikada 100 parça). 338 dakikalık çalışma süresinde, makine 25.000 parça üretecektir. Performans yüzdesi hesabı:
Performans= 25.000 parça / 338 dakika / 100 parça / dakika = 74%
Üretilen 25.000 parçadan 500’ünün hurdaya çıkartılması gerekirse. Kalite yüzdesi aşağıdaki gibi hesaplanır:
Kalite= 24.500 iyi parça / 25.000 toplam parça =% 98

Bu örnek için OEE:

OEE = Kullanılabilirlik (% 80) x Performans (% 74) x Kalite (% 98) = % 58
Bileşen ölçümleri verimli bir süreç gösterse de, OEE olarak bir araya getirildiğinde, süreç gerçekten sadece yüzde 58 etkilidir.

Zamanlama

Bir üretim planını etkin bir şekilde yürütmek için, bir üretim ortamında zamanlamayı yapan kişi, her bir makinenin üretilmesi gereken her parçayı ne kadar iyi çalıştırdığına dair samimi bir bilginin yanı sıra, herhangi bir gizli verimsizlikle ilgili keskin bir kavrayışa sahip olmalıdır. Yeterince zaman verildiğinde, iyi tasarlanmış bir üretim veri toplama sistemi size bu bilginin tarafsız bir sürümünü sağlayabilir.
Zamanla üretim veri toplama sistemleri yazılımı, her parça ve üretildiği her makine için üretim oranını ölçecektir. Ayrıca, her makine için bir parçadan diğerine geçerken değişim süresini izleyebilir. Bu veri, sistemin izlediği süre ne kadar uzun olursa o kadar kesin olur.
Bu bilgi verildiğinde, bir üretim veri toplama sistemi işlerin ne zaman tamamlanacağını doğru bir şekilde tahmin edebilir. Değişim süresinin eklenmesi ve ölçülen verimliliğin bir çalışma için gereken parçaların miktarına uygulanmasıyla, yazılım, program kuyruğundaki herhangi bir iş için tamamlanma süresini ve tarihini gösterebilir. Ayrıca, istisnaların ne zaman gerçekleşeceğini, tahmini tam zamanı / tarihi işin son tarihiyle karşılaştırarak da gösterebilir.

toplam süreç otomasyonu, süreç otomasyonu, zamanlama otomasyonu,

Toplam Süreç Otomasyon Çözümü

Günümüzün dijital proses kontrol sistemleri, kapsamlı verilerden yararlanma fırsatı sunuyor. Yararlı olmak için, üretimde verileri toplama sistemleri, bu bilgileri eyleme geçirilebilir bilgiye dönüştürmeye muktedir olmalıdır. İşlenebilir bilgilere dayalı olarak işletilen ve sürdürülen süreç sistemleri daha güvenilir ve daha kârlıdır.

Üretim veri toplama sistemleri ihtiyaçlara göre değişir. Örneğin, bazı sistemler hızlı bir şekilde yüksek hacimli verileri kaydedebilen bir tarihçiye ihtiyaç duyar; diğerleri yok. Birçoğu analiz ve raporlamayı içerir; diğerleri sadece mevcut veya tercih edilen analiz ve raporlama sistemlerine veri aktarır.

Yeni bir proses kontrol sistemi uygularken işletme, bakım, uyum ve optimizasyon ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. S88 Builder ile birlikte ECS Toplam Süreç Otomasyonu, aşağıdaki gibi yerleşik özellikler içerir:

  • Tüm bileşenlere tahmini bakım uygulamak için çalışma döngüleri ve çalışma zamanı
  • Tüm operatör aktivitelerinin günlüğe kaydedilmesi
  • Toplu kayıtta manuel ve yarı otomatik aktivitelerin eklenmesi
  • Manuel ve yarı otomatik aktiviteler için envanter işlemleri oluşturma
Yararları
  • Devlet düzenlemelerine ve iç standartlara uygunluk
  • Tahmini bakım ile daha az arıza
  • Daha doğru ve verimli envanter kontrolü
  • Daha doğru ürün maliyeti
Raporlar
  • Toplu ve CIP performansı
  • Toplu ve CIP kaydı
  • Önleyici bakım
  • Gösterge paneli

Üretim Veri Toplama Sistemleri hakkında detaylı bilgi için bizimle hemen iletişime geçin!

Adres: Büyük Bebek İnşirah Yokuşu No:51 34342 Bebek-Beşiktaş-İstanbul

Telefon: +90 212 257 94 19

E-mail: [email protected]

Bu yazıyı paylaş