Otomasyon Sistemleri Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?

otomasyon-sistemleri

Otomasyon Sistemleri Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?

İnsan gücünü azaltarak işlerin makineler tarafından yapılmasını sağlamak için üretilmiş imalat sistemlerine otomasyon adı verilir.

Otomasyon sisteminde toplam işin paylaşım yüzdesi, o sistemin düzeyini gösterir. Sanayi devrimi ile birlikte üretimin artması, pazar koşullarını da değiştirdi. Zaman geçtikçe insan gücüyle üretimi arttırmak maliyetli olduğu için bu sistemlere ihtiyaç duyulmuştur.

Günümüzde bu sistemlerin artmasıyla iş gücü en aza indirilmiş ve otomatik yapılan imalatlar bir hayli çoğalmıştır. İnsan gücünün yoğun olduğu otomasyon sistemleri yarı otomasyon, makine gücünün yoğun olduğu sistemlere ise tam otomasyon olarak adlandırılmaktadır.

Otomasyon Sistemleri ile Hızlı ve Ekonomik Üretim Hedefleniyor!

Üreticiler; bu sistemler ile hızlı ve ekonomik üretim yapmayı hedeflerken piyasa rekabetinde güçlü olabilmeyi ve kaliteli hizmet sunmayı istemektedir. Örneğin; bir fabrikada kullanılan otomasyon sistemleri ile bilgisayar ekranından üretilen malzemelerin işleyişini, sistemde arıza varsa arıza yerini, üretilen ürün miktarını, malzemenin kullanımını görebilirsiniz. Bu işler için birden fazla insan gücü gerekirken otomasyon sistemi ile 1 ya da 2 kişinin sistemi incelemek için başında durması yeterli olmaktadır.

Otomasyon Sistemleri Hangi Sektör ve İş Alanlarında Kullanılır?

● İmalat sektörleri

● İnşaat sektörleri

● Elektrik – Elektronik sektörleri

● Sanayi sektörleri

● Geri dönüşüm sektörleri

● Tekstil sektörleri

Günümüzde inşaat sektöründeki otomasyon sistemlerine, akıllı ev teknolojileri örnek olarak gösterilebilir. Bu sistemlerle yaşadığımız binalarda olası yangınları, merkezi ısıtmayı, çimleri sulamayı, hırsız alarmlarını, klimaları kontrol edebilmekteyiz.

Fabrikalarda otomasyon sistemlerinin en önemli dezavantajlarından biri ilk yatırım maliyetidir. Bu maliyet uzun zamanda çoğu sistemde kendini amorti etmektedir. İşçiler için dezavantajı ise fabrikalardaki çalışan kişilerin azalmasına neden olmasıdır. Örneğin; önceden bir işi yapmak için 10 kişi gerekiyorsa, sistem sayesinde aynı iş için 5 kişi yeterli olacaktır.

Fabrikalara otomasyon sistemi kurulduktan sonra bir çok avantaj elde edilmektedir. Bu avantajların en başında hatasız ve tek tip üretim vardır. Bu sayede kurumsallaşmanızın önü açılmakta olup, müşteri sadakati artmaktadır. Üretim sırasında kullanılan ham madde ne fazla ne de az kullanılır, otomasyon sayesinde tam gerektiği kadar kullanılır. Bu sayede israfın önüne geçilerek daha fazla üretim yapılmaktadır. Uzaktan yönetilir olup, fabrikaya gitmenden evinizden dahi üretime müdahale etme imkanını yakalayabilirsiniz. Enerjinin doğru bir şekilde kullanılmasına olanak sağlar. Üretim bandında herhangi bir aksaklıkta hemen uyarı almakta olup direkt müdahale edilebilmektedir. Ayrıca detaylı olarak raporlama olanağı sunan bu sistemlerde, anlık olarak raporları görmeniz de mümkündür.

Bu sistemlerin nerelerde kullanıldığını anlatan videoyu aşağıda seyredebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş