Nesnelerin İnterneti (Iot) Kullanım Alanları
Nesnelerin İnterneti (iot) Kullanım Alanları; Günümüzün gözde teknolojilerinden biri olan nesnelerin interneti (IoT) pek çok teknolojik cihazın birbirleri ile iletişim haline gelerek veri paylaşımında bulunmasının en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Hayatımızda bazı cihazların giderek akıllı bir hale gelmesi ile birlikte nesnelerin interneti kavramı da insan hayatını pozitif yönlü etkilemeye devam etmektedir.
Üretimdeki Kazanç
Fabrikada üretimi gerçekleştiren cihazların birbirleriyle tam koordineli bir şekilde çalışması için IoT teknolojisi gerekmektedir. Bu teknoloji sayesinde, anlık veri akışına erişmek mümkündür. Birbirleriyle haberleşerek etkileşim halinde olan cihazlar fabrika içerisinde tam performanslı olarak çalışabilmektedir. Ayrıca bulut teknolojisi ile birleştirilen nesnelerin interneti teknolojisi ile fabrika içerisindeki cihazları uzaktan kontrol etmek de mümkündür. Sistemi çalıştırmak veya durdurmak için uzaktan erişim yeterlidir. Fabrika içerisinde fiziksel bir müdahaleye gerek duyulmaz. Cihazların haberleşmesi ile birlikte tüm cihazların ayrıntılı bir raporuna erişmek mümkündür. Hangi cihaz ne kadar çalışmış, ne kadar üretim yapmış, ne zaman hata almış, ne kadar hammadde kullanılmış, operatör ne kadar cihaz başında vakit geçirmiş vs gibi verilere çok kolay bir şekilde erişilebilmektedir.
IoT sayesinde, fazla hammadde kullanımının önüne geçilmekte olup tasarruf sağlanmaktadır. Aynı şekilde enerji kullanımını optimize ederek fazla elektrik tüketimin de önüne geçilmektedir. Ayrıca, sistemde oluşabilecek en ufak arızayı hemen uyarı olarak yöneticiye bildirmekte olup, cihazların otomatik stop edilebilmesi de mümkündür. Zamanlama özelliği sayesinde, 7/24 istenildiği zaman üretim başlayabilir, istenildiği zamanda üretim durabilmektedir. Özellikle ilk başta açılıp ısınması / kendini senkronize etmesi beklenen cihazlarda veya açılımı geç süren cihazlara konulacak ufak bir yazılım sayesinde 1 saat önceden cihaz kendiliğinden açılabilir. Bu sayede iş başı yapıldığı zaman cihaz direkt kullanıma hazır hale gelir.
Nesnelerin İnterneti ve Çevre
Teknoloji, insan hayatını her geçen gün biraz daha sarmakla birlikte hayatı kolaylaştırmanın da en keyifli kapılarını aralamaktadır. Bu sistem sadece insan hayatı için değil tüm dünyayı da etkileyecek bir yapıyı gündeme getirmektedir. Dünya nüfusu 7 milyarın üzerine çıkmışken bu sayı her yeni gün biraz daha artmaya devam ediyor. Hal böyle olunca insanların yönetilmesi de zaman zaman güç bir hale geliyor. İşte iot teknolojisi yönetim alanında da kullanılabilecek bir uygulamanın ilk adımı niteliğini taşımaktadır.
Hava kirliliğinden katı atık depolama sistemlerine kadar tüm dünyanın belli bir düzen içerisinde hareket etmesini sağlamak amacıyla bu sistem kullanılmaktadır. Bu sistem sayesinde sensör tabana sahip olan cihazlar geliştirilmiştir. Kanalizasyon, katı atık merkezleri ya da ormanlık bölgelerde bu sensör kolaylıkla veri toplayarak tehlikenin ne boyutta olduğu hakkında analizler yaparak çeşitli verilere ulaşılmasını sağlamaktadır. Örneğin bir şehirde çevrenin beşeri faktörler ile ne kadar kirletildiği bu sistem aracılığı ile ortaya çıkmaktadır.
Tarımsal Verimlilikte Artış
Sistemin sağladığı katkı tarım alanında da kendini ortaya çıkartmaktadır. Oluşturulacak akıllı tarım arazileri sayesinde verimli tarım yapmak mümkünken aynı zamanda da gıdaların besin kalitenin de arttırılması olanaklı hale gelmiştir. Tarlalarda bulunan sensörler yardımı sayesinde arazinin ne kadar sulanması gerektiğinden gübre oranının doğruluğuna kadar her bir detaya anında ulaşmak mümkündür. Bu da verimi yüksek oranda arttıracak bir uygulamadır.
Dünyamızda kullanılan yüksek enerji tüketimi hem doğa hem de insan açısından ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Fakat burada da nesnelerin interneti kullanılarak gerekli önlemlerin alınması söz konusudur. Enerji tüketen ürünlerin verimlilik durumları optimize edildiğinde gereksiz kullanımın önüne geçilebilmektedir. Kamu düzeni ve güvenliğinden sağlık alanına kadar pek çok alanda kullanılan nesnelerin interneti tam kapasite ile kullanılmaya başlandığı zamandan itibaren daha güçlü ve verimli bir dünya düzeni söz konusu olacaktır.
IoT sisteminin binalara entegre edilmesi halinde ise deprem sonrasında binaların aldığı hasarlar daha net bir biçimde ortaya çıkarılabilmektedir. Bu sayede hasarlı binaların kullanımı da ortadan kaldırılarak olası tehlikeler egale edilmektedir.