Endüstri 4.0 ve Yapay Zekâ Çözümleri Fabrikalarda

yapay-zeka

Endüstri 4.0 ve Yapay Zekâ Çözümleri Fabrikalarda

Bilim kurgu filmlerinde duyarız; “robotlar insanlığı ele geçirecek” veya arkadaş sohbetlerinde konu döner dolaşır “makineler bizi yönetecek” gibi söylemlere gelir. İlk bakışta ürkütücü gibi görünen bu efsanevi söylemleri bir kenara bırakarak robotların, makinelerin ve hepsinden ziyade Endüstri 4.0 ve Yapay Zekâ olanaklarının insanlığa yararından bahsedelim.

Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi Endüstri 4.0, dördüncü nesil bir sanayi devrimidir. İçinde bulunduğumuz teknoloji ve bilişim çağını dikkate alırsak endüstri dünyası altın çağlarından birini yaşıyor demek mümkündür.

Yaşadığımız devir robotların devri, makinelerin dönemi gibi isimler yerine verimli üretim dönemi olarak adlandırılmalı ve gelecek nesillere de bu şekilde aktarılmalıdır.

Geleceğin faydasına da olan yapay zekâ, nesnelerin interneti, Endüstri 4.0 gibi konuların temelinde yatan teknoloji algoritmalardır. Her bilim dalı kendi alanında geliştiği gibi alt dallara ayrılarak daha fazla gelişmeye müsait hale gelmektedir. Örneğin, yapay zekâ konusu ile fizik bilim dalı tamamen birbiriyle ilişkilidir. Fiziğin bilim dalı olarak yapay zekâ ile ilişkilendirildiği gibi yapay zekânın da diğer tüm bilim dalları ile ilişkilendirilmesi en doğrusu olacaktır.

Endüstri 4.0 ve Yapay Zekâ Fabrikalarda

Endüstri 4.0 devriminin üretime olan en büyük katkısı hiç şüphesiz ki zeki robotların verimli üretime imza atmasıdır. Ancak bununla sınırlı değildir. Örneğin karanlık ortamlarda bile üretim yapabilen makineler yani karanlık fabrikada üretim kavramı da ilk kez Endüstri 4.0 ve Yapay Zekâ ile konuşulmaya başladı.

Endüstri 4.0 ve Yapay Zekâ teknolojisi ile birbirleriyle bilgi, belge ve veri alış verişi yapabilen akıllı makineler, karanlık ortamlarda da en verimli üretimi gerçekleştirebiliyor. Buna istinaden akıllı fabrika demek yerine akıllı makineler ile donatılmış fabrikalar demeyi tercih eden bilim insanları da mevcuttur.

Lojistik ve Yapay Zekâ

Endüstri’nin en önemli bölümlerinden birisi de lojistik kısmıdır. Endüstri 4.0 ve Yapay Zekâ olanaklarının en büyük etkiyi ve verimi gerçekleştirdiği alanların başında yine lojistik gelmektedir. Algoritmalardan faydalanan zeki makineler hangi aracın ne kadar yük alacağını, ne kadar yükle ne kadar yakıt tüketeceğini hesaplayabilmektedir. Ayrıca aracın nerede olduğunu, hedefe ne zaman varacağını, kaç kilometre hızla gittiğini… Ve daha birçok veriyi yorumlayıp raporlaştırarak lojistik kısmını daha verimli hale getirmeyi sağlar.

Büyük Markalar Büyük Paraları Araştırmaya Harcıyorlar!

Nesnelerin interneti, elektronik cihazların birbiriye iletişim ve etkileşim sistemi içinde olmasıdır. Yazılım, duyar ve ağ bağlanabilirliği özellikleriyle birlikte objelerin bilgi alış verişi yapmasını sağlamaktadır. Nesnelerin interneti (IoT)  şebeke alt yapılarının zarar görmesi halinde kontrol edilmesini ve bilgisayara uyarı göndermesini de sağlayabilecek beceriye sahiptir.

Büyük markalar Endüstri 4.0 ve Yapay Zekâ çözümlerinin daha ileriye taşınabilmesi için ciddi rakamları gözden çıkarıyor ve müthiş araştırmalara imza atıyorlar.

Elon Musk, Mark Zuckerberg, Bill Gates ve daha birçok kişi, Endüstri 4.0 ve Yapay Zekâ hakkında umut vadeden açıklamalarda bulunuyor. Özellikle Elon Musk’ın Türkiye ziyaretinde “Türkiye’nin elektrikli otomobil üretimini baştan sona yapay zekâ ile yapabilecek mühendis beyinlere sahip olduğunu biliyorum” sözü yabana atılacak bir söz değildir.

Bu yazıyı paylaş