Endüstri 4.0 Üretimin Vazgeçilmezi Oldu!
4. Sanayi Devrimi olarak nitelendirilen Endüstri 4.0 her geçen gün üretimde ve üretim alanlarında daha fazla uygulanmaya devam ediyor. Son zamanlarda Endüstri 4.0 ile üretimine güç katan firmalar ve işletmeler daha çok karşımıza çıkıyor.
Endüstri 4.0, üretimde giderek daha yaygınlaşıyor ve kendisine daha fazla uygulama alanı buluyor. Kusursuz bir şekilde oluşturulan proseslerin uygulanmasında, üretimin her sürecini büyük bir titizlikle takip edilmesinde ve en önemlisi verimliliğin arttırılmasında büyük rol oynuyor.
Her işletmenin kendine ait bir karakteri ve yapısı vardır. Endüstri 4.0 her işletmenin karakterine ve yapısına uygun olarak bir işleyiş düzeni belirler. Bu işleyişin de en iyi şekilde uygulanmasında üzerine düşeni ziyadesiyle yerine getirir.
Amerika’nın en büyük ekonomi yayın kuruluşu olan Us Economy Dergisi 2017 yılının başlarında yayınladığı bir sayıda şöyle demektedir; “Endüstri 4.0, ücretlerin yüksek olduğu ülkelerde, uluslararası alanda rekabet gücünü korumak için bir fırsat olarak değerlendiriliyor.”
Akıllı fabrikalar kurarak dünya pazarındaki yerini sağlamlaştıran üretim tesisleri, verimliliğini arttırarak termin tarihi yaklaşan üretimlerini zamanında teslim edebiliyor. Fire oranındaki gözle görülen düşüş neticesinde üreticiler, belirlenmiş fire oranı hedefleri ile kazançlarına kazanç ekliyorlar. Dünya üzerinde bu tür üretim tesislerine çeşitli isimler veriliyor.
Dijital Fabrika
Akıllı Fabrika
Esnek Üretim
Endüstri 4.0 Neler Getirdi?
Eski zamanlarda eski usul üretimlerde tek gerçek “üretilen ürün”dü. Akıllı fabrikaların gelişmesi ve yaygınlaşması ile ürün ve bilgi birbirinden ayrılmaz iki temel parça haline geldi. Yalnızca üretmek yetmiyor, akıllı üretim yapmak gerekiyor. Bunun için Endüstri 4.0 devriminin nimetlerinden, nesnelerin internetinden ve siber-fiziksel olanaklardan faydalanmak gerekiyor.
Üretim için verilerin raporlanarak analiz edilmesi çok mühim bir hadisedir. Doğru verilerle doğru raporlarla birçok sorunun önüne problem yaşanmadan geçilebilmektedir. Her ne kadar mekanik ve otonom üretim ile üretim hattında seri üretime geçilmiş olsa da verim kaybını önlemek, fire oranını düşürmek, performans değerlendirmesi yapabilmek için Prowmes imkânlarından faydalanmak gerekir.
Üretim aşamaları göz önüne alındığında hammadde tedarik sürecinden nakliye sürecine kadar ve bu ikisi arasında yaşanan tüm süreç dikkatlice takip edilmeli ve üretim anbean kontrol edilmelidir. Bunu sağlayan Endüstri 4.0 devrimi sanayicilerin ve üreticilerin imdadına yetişiyor.