Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi ve 2018

EKLENTİ DETAYLARI Endüstri-4.0-Sanayi-Devrimi

Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi ve 2018

İşletmeler için Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi ile doğan gereksinimleri yerine getirmiş olmak veya ekipmanlarına sahip olmak yeterli olmuyor. Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi ve imkânlarından yararlanan işletmelerin kendini geliştirmesi ve dijital dönüşüm dediğimiz dönüşümü layıkıyla tamamlaması gerekiyor.

Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi 2016 ve 2017 yılları içerisinde en çok konuşulan konuların başında geldi. Hakkında birçok makale yazıldı, kitaplar hazırlandı, ekonomi ve teknoloji dergileri kapak konusu yaptı. Hatta Endüstri 4.0 Devrimi adı altında paneller ve zirveler düzenlendi. Özellikle 2017 yılı içerisinde elde edilen yazılı kaynaklarda tek bir mesaj veriliyordu. “Endüstri 4.0 devrimine ayak uydurmayan, dijital üretime geçmeyen ve bu teknolojilerin nimetlerinden faydalanmayan şirketler/firmalar yok olacak.”

Dünyaca ünlü Forbes dergisinin 2017 Temmuz sayısında ara kapak sayfasında şöyle bir ifade yer alıyordu; “Endüstri 4.0’a ayak uydurmak yeterli değildir. Endüstri 4.0 ile birlikte gelişmeyi başarabilen işletmeler ayakta kalacak, diğerleri yıkılacak.” Bu ifadeden de anlaşılacağı üzere Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi gereksinimlerini yerine getirmiş olmak veya ekipmanlarına sahip olmak yeterli olmuyor. Endüstri 4.0’ın imkânlarından yararlanan işletmeleri geliştirmeli ve dijital dönüşüm dediğimiz dönüşümü layıkıyla tamamlaması gerekiyor.

Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi – Patronlar Endüstri 4.0’ı Nasıl Değerlendirmelidir?

İşletmeler, fabrikalar, şirketler, firmalar aslında hepsi bir veya birkaç patron tarafından yönetildiği için bu yöneticilerin Endüstri 4.0 hakkında yeteri kadar bilgilenmesi gerekir. Endüstri 4.0’ın bir yenilikten ziyade, gelecek dünyanın bir ihtiyacı olduğunu kavraması gerekir. Belki de tam olarak bunu gerçekleştirebilmek için 2017 yılında üzerinde en çok durulan konulardan birisi Endüstri 4.0 olmuştur.

Gelenekçi patronlar yerini yenilikçi yöneticilere bırakırken en önemli değerin teknoloji olduğu gerçeği de yadsınamaz bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır. Her daim işinin başında duran patronlar gitti, nesnelerin interneti teknolojisi ile her zaman her yerden işini takip edebilen patronlar geldi. Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi ve getirdiği yenilikler için harcanan paralar birer masraf olarak değil, geleceğe yatırım olarak değerlendirilmelidir.

Hal böyle olunca insanların aklında bazı soru işaretleri oluşmaya başlıyor…

  • Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi kalıcı mı – geçici mi?
  • Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi nelere etki edecek?

Bu tür soruların sorulması gayet normaldir. Çünkü üretimler teknolojinin tüm olanaklarından faydalanmaya başladı. Bu süreç o kadar hızlı gelişti ki, “geçici mi – kalıcı mı” soruları kafaları kurcalamaya başladı. Üretimler otomatikleşti. Üretim verileri dijitalleşti. Yapay zekâlı üretim robotları, nesnelerin interneti sayesinde bilgi ve veri alış verişi, sanal gerçeklik, büyük verilerin kolayca işlenebilmesi ve yorumlanması sayesinde Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi hızla gelişip evrimini ve görevini tamamlayacak sanılıyor.

2018 Yılında Endüstri 4.0 Nasıl Olacak?

Tüm uzman görüşleri Endüstri 4.0’ın 2018 yılında da yeniliklerle gelişmeye devam edeceği konusunda fikir birliği ediyor.

Bu nedenledir ki, ülkemiz 2018 yılında bu alanda bugüne kadar düzenlenmiş en büyük ve geniş kapsamlı fuarlardan birisine daha ev sahipliği yapacak. Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi teması ile dünyanın en gelişmiş firmaları bu fuarda yer alacak.  WIN EURASIA 2018 fuarına katılanlar ilk kez 360 derece imalat sanayi deneyimini yaşayacaklar.Bu tip fuarlar hem Endüstri 4.0 sektöründeki yenilikleri firmalara entegre eden firmalar, hem de Endüstri 4.0 yeniliklerini firmalarına entegre etmek isteyen yöneticiler için mükemmel bir şans. İhtiyaçlara ve taleplere cevap verenler ile ihtiyaçlarına cevap arayanları bir araya getiren bu tür fuarlar gelişmiş teknolojinin sahalara inmesi için bulunmaz fırsat.

Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi teması ile en son teknolojilerin bir araya geleceği bu tür fuarlar 2018 yılında çokça yapılacağa benziyor. Ancak duyurusu yapılan ilk fuar WIN EURASIA 2018 oldu. 35 ülkeden 1356 katılımcının yer alacağı fuar 15-18 Mart 2018 tarihlerinde İstanbul’da yapılacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve KOSGEB gibi resmi kurumlarında da desteklediği fuarda firmalar kendilerini tanıtma fırsatı elde ederken tüm katılımcılar için Endüstri 4.0 seminerleri de yapılacak. Bununla birlikte 2018 özellikle ülkemizde Endüstri 4.0’ın daha farklı ve gelişmiş bir şekilde ele alınacağını ön görüyoruz diyebiliriz.

 

Bu yazıyı paylaş