Bulut Teknolojisinin (Cloud Computing) Getirdikleri Nelerdir?
Bulut Bilişim; İngilizce adıyla Cloud Computing, hiçbir kuruluma gerek kalmaksızın internet ortamında işlerinizi yaptığınız yazılımların ve programların tümünün genel adıdır. Bulut teknolojisi, kişilere ya da kurumlara ürün olarak değil hizmet olarak sunulan bir imkandır.
Bulut teknolojisi hangi avantajları sağlıyor?
- Sunucu ya da yazılım maliyeti gerektirmediği için diğer hizmetlere göre daha ucuzdur.
- İnternet tabanlı olduğu için istediğiniz yerden ulaşım sağlarsınız.
- İsteğe bağlı olarak hizmet alınan yerden yedekleme hizmeti alındıysa veri kaybının önüne geçilir.
- İlk yatırım maliyetini düşürür.
- 7/24 teknik destek ve süreklilik sağlanır.
Bulut teknolojisi dezavantajları:
- Kullanılan bulut teknolojileri, internet üzerinden sağlandığı için internet olmayan yerlerde ulaşım imkanı yoktur.
- Bulut teknolojisi ve benzer hizmetlerin gelişmesiyle bilgi teknolojileri uzmanı olarak çalışan kişilerin istihdamına olan ihtiyaç azalır.
‘Bulut Bilişim’in hizmet modelleri nelerdir?
Bulut teknolojisi üç temel modele göre hizmet sağlamaktadır.
- Altyapı servisi – Infrastructure as a Service (IaaS): Bulut teknolojisinin en temel hizmetidir. Fiziksel sunucuların sanallaştırılarak kişilere istedikleri altyapıyı maliyet masrafı olmadan sağlayan hizmettir.
- Platform servisi – Platform as a Service (PaaS): Uygulama geliştiricilerine donanım ve yazılım katmanları sağlayarak sunulan bir servistir. PaaS hizmeti ile sistem yönetimi, işletim sistemi, programlama dili ortamı, veri tabanı vs. gibi platformlar sunulur.
- Yazılım servisi – Software as a Services (SaaS): Son kullanıcının ihtiyaç duyduğu yazılımların (CRM, ERP, SAP, Finans ve muhasebe yazılımları vs.) hizmet olarak sunulmasıdır. Bulut teknolosijinin en masrafsız hizmetidir. Bulut teknolojisinin hizmet modelleri sayesinde birçok iş daha az maliyetli ve hızlı bir şekilde sağlanmaktadır.