Akıllı Cihazlar ve Akıllı Fabrikaların Avantajları

akilli-cihazlar

Akıllı Cihazlar ve Akıllı Fabrikaların Avantajları

Akıllı cihazlar, fabrikalardaki çalışma sürelerinde ve mekanlarda esneklik sağlıyor. Makineler istenilen yerden, her an kolaylıkla kontrol edilebiliyor.

İnsan gücüne dayalı çalışma sistemiyle yürütülen iş ağının barındığı ilk sanayileşme ile günümüz arasında dağlarca değil gezegence fark vardır. Öncesinde depolama, makine kullanımı ve ürün hazırlama gibi tüm işlemler kas gücüne dayalıydı. İnsanların çalışmasına, harcadığı güce ve çalıştığı sürece bakılarak program ve çalışma süreleri hazırlanırdı. Buna göre de üretim olurdu. Depolarda stoklar yapılır ve pazara ürün sürümü başlardı. Bununla beraber insanlar arası iletişim sorunu ve üretimdeki hatalar gibi olumsuz sonuçlar da ortaya çıkabilmekteydi. Bu da işletmelere zaman kaybı ve ek masraf demek oluyordu. Teknolojinin gelişmesi ve internet aracılığı ile cihazlar arası iletişimin varlığı bunun gibi sorunların hepsini ortadan kaldırmış durumda.

Dördüncü Sürüm Sanayi Devrimi ile artık tamamen makineleşmenin gücü ve makineler arası iletişim ağı kuruldu. Böylece hem zamandan tasarruf edildi hem de üretim hızı kat ve kat artmış oldu.  İnsan gücüne illa ki ihtiyaç duyulmaktadır ama asıl iş artık makinelere ve onların teknolojik gücüne bırakılmıştır. İnsan gücüne sadece makinelerin gerekli zamanlardaki bakım ve onarım sürecinde ihtiyaç duyulmaktadır. Kalan her süre yine makineler ile çalışılmaktadır.

Kullanılan cihazlar arasında akıllı iletişim ağı (IoT) kullanılmakta ve merkezi depolamada bulunan verilerin cihazlar arası iletişime olanak sağlaması ile kurulan akıllı bir dünyanın fabrikalara girmesi kaçınılmaz oldu. Şirketler arası en iyi olma mücadelesinde ise bu akıllı teknoloji kullanımı, pazarda yer edinmek için artık olmazsa olmaz bir gerekliliktir.

Akıllı Cihazlar ile “Akıllı Fabrikalaşma” Yaygınlaşıyor

Akıllı cihazlar; akıllı fabrikalarda üretim süresinden depolama alanına, ürün tedarik etmekten malzeme kalitesini kontrole kadar her alana yayılmıştır. Sevkiyat sürecinden yine makinelerin bakım ve onarımına kadar yine akıllı cihazlar kullanılmaktadır. Şirketlerin akıllı fabrikalaşma sürecine geçmesindeki en önemli unsur, makinelerin zamandan ve mekandan tasarruf edip işletmeleri gereksiz masraftan kurtarmış olması. Çalışma sürelerinde ve mekanlarda esneklik sağlaması ise cabası. Üretim sürecinde sorumlu kişiler, akıllı cihazlar ve makineler arası iletişim sayesinde ister evden isterse işletmeden makineleri kolaylıkla kontrol edip komut verebilmekteler.

Big Datanın sağladığı veri akışı ile cihazlar arası iletişim ile de makinelerin hiç hata vermeden görevlerini yerine getirmesi ise kar durumunu en üste çıkarmış, hata olasılığını ise en aza indirgemiştir.

Akıllı fabrikaların faydaları ise kısaca şöyle;

  • Üretim için gereken girişimcilik ve risk oranını en aza düşürmesi.
  • Üretim öncesi sürecin hesaplanması ve bunu istatistiksel olarak doğrulaması.
  • Sanal gerçeklik ile önceden kurulacak olan fabrika ve üretim alanının holografik görüntülenmesi.
  • Tasarlanacak ürünlerin, hologramlı yansıtıcılar ile ön görüntülenmesinin sağlanması.
  • Makineler arası iş koluna bölünmenin sağlanabilmesi.
  • İş alanını hesaplama ve gereksiz makineleşmeyi önleme.
  • Kriz analizi ile alınacak risklerin oranının hesaplayabilme.
  • Elde bulunan malzemeler ile yeni bir ürün tasarlayabilme.
  • En önemlisi iki programlı çalışma sayesinde zamandan tasarruf edebilme.

Bu yazıyı paylaş